Putin podpísal sprísnený zákon proti demonštráciám

08.06.2012 Celý región

Moskva 8. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podpísal kontroverzný zákon, ktorý 150-násobne zvyšuje pokuty za účasť na nepovolených zhromaždeniach.

Zákon okrem prísnejších trestov väzenia zvyšuje maximálnu výšku pokuty pre ľudí, ktorí sa zúčastnia na nepovolenom zhromaždení, z 2000 rubľov (48,5 eura) na 300.000 rubľov (7271 eur). Pre verejných činiteľov sa najvyššia pokuta zvýšila na 600.000 rubľov (14.542 eur).

Podľa skupín na ochranu ľudských práv má opatrenie zabrániť zopakovaniu masových protivládnych demonštrácií, ku ktorým došlo v čase prezidentských a parlamentných volieb od vlaňajšieho decembra do marca. Vo voľbách zvíťazil Putin a jeho spojenci.

V súvislosti so zákonom vyjadrila obavy aj EÚ, Putin však tvrdí, že nová legislatíva neobmedzuje práva jednotlivcov.

"V žiadnom prípade by nemalo prísť k obmedzeniu demokratických práv občanov na vyjadrenie svojho postoja k akejkoľvek záležitosti týkajúcej sa domácej alebo zahraničnej politiky, vrátane pouličných demonštrácií," citovala Putina agentúra Interfax. "Tie (demonštrácie) by sa ale mali organizovať spôsobom, ktorý nepoškodzuje iných občanov, ktorí sa na demonštráciách nezúčastňujú," dodal.

Opoziční lídri a aktivisti zákon označili za ďalší krok k policajnému štátu. Vyjadrili obavy, že nový zákon o zhromažďovaní zhorší napätie v ruskej spoločnosti a neponechá verejnosti žiaden priestor pre slobodné vyjadrenie. Tiež poukázali na to, že zákon nerieši problematiku brutality zo strany policajtov.

Kým doteraz zadržaných opozičných demonštrantov zvyčajne prepustili okamžite po zaplatení pokuty, podľa nových pravidiel môžu stráviť vo väzení až 200 hodín.

Putin vyhlásil, že nový zákon je plne v súlade s podobnými zákonmi inde v Európe. Ako dodal, jeho cieľom nie je umlčať odporcov, ale predísť "hromadným narušeniam verejného poriadku".

"Všetci si pamätáme, čo sa vlani a predminulý rok stalo v niektorých európskych krajinách. Napríklad v Británii, v Londýne, sa násilnosti rozšírili, podpaľovali sa autá a rabovali obchody. A potom polícia strávila celý rok pátraním po zodpovedných. Spoločnosť občanom zaručuje právo slobodne vyjadriť svoj názor, a čiastočne aj pouličnými demonštráciami, ale tiež by mala chrániť iných občanov a spoločnosť pred radikálmi," povedal Putin.

Putin od májového návratu na post prezidenta zaujal tvrdší postoj voči opozícii, ktorej protesty cez zimu vytiahli do ulíc bezprecedentné desaťtisíce ľudí.

Prvý veľký opozičný protest za nových podmienok opozícia plánuje na budúci utorok.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región